streda 6. novembra 2013

Snehové vločky plné prianí



Vyhnúť sa krikľavej prvoplánovej komercii, prelepiť oči snehovými vločkami zakaždým, keď vstúpim do nákupného centra. Ľahnúť si pod ten šialene strieborný stromček bez vône a tušiť prítomnosť ľadového medveďa. Stráži noru svätého Klausa a váľa si brucho v kapustnici. Príbeh vianoc sa moce okolo nás a dovoľuje nám splynúť s nenásilnou, a predsa vtieravou atmosférou huránakupovania a pospevovania si vianočných songov. Ideme vlastne proti sebe, v duchu nadávame na zamerikanizovanú podobu Vianoc a ticho podliehame. Zľavy, nablískané gule, rozžiarené oči detí, čo nepoznajú ihriská. Zdvihnú svoje zraky od mobilov a znudene zavelia: chcem nový tablet! Ježiškovi písať nebudem, dávno viem, že sa mi darček kúpi z otcovej predvianočnej prémie. 

Prémiový bude celý dom. Coca-cola na stole, pod stolom, pri posteli drobca. Nadopované dieťa nie a nie zaspať. Rodičia majú únavu dávno za sebou. Zaľahli a ticho odfukujú K Ježiškovi do Betléma…
Junior o polnoci vylezia spod paplóna a zahne do známych dverí. Chladnička s pokladmi. Siahne rukou a vytiahne kúsok syra. Siahne druhý raz a zobne do muffinu. Studený sladký sen. Otvorí ešte raz. Marhuľový kompót žmurká v posledných kúskoch. Už ich niet. 

Oproti vo dverách do obývačky skrinka na kľúčik. Tajomná, vábivá, zamknutá. Kľúčik na nočnom stolíku vedľa rozospatej mamy. Zmizne v sekunde. Otvorená odpoveď na vianočné otázky. Odhalené  tajomstvo Vianoc, prekvapenia, dokonca si tu tíško čuší nepoznaný Ježiško. Zabalený v celofáne s červenou mašľou nad hlavou. Drobcovi spadne sánka, je dojatý, sklamaný z faktu, že tabletu nikde. Je priskoro. November bude musieť prežiť zostávajúcich 24 nocí a chlapec sliediť dalších štyridsaťosem do Vianoc a opíjať sa kolou do nemoty. Už po troch dňoch strati náladu a prestane ho baviť táto misia. Vymyslí si nový sen a na najbližšom výlete si s kamarátmi kúpi energetický nápoj. Boj proti spánku a proti vlastnému srdcu raz isto vyhrá. Ak nie teraz v deviatich, tak neskôr po dvadsiatke bude blúdiť po cestách nepoznaného detstva v záhradách a na kopcoch. Pamätať si bude obyčajné čierne plechovky s umelou vôňou a zázračnými nábojmi energie a prsty šmykajúce po obrazovke tabletu. Sám bude jedným veľkým reozbitým tabletom. S vláčnym pohľadom a prižmúreným smútkom v očiach. Len nádej, že dostane novú šancu, zostáva nehybne stáť v blednúcom závese. Svieti akosi opatrne.




Ráno s jazykom v mede a v ušiach známa pieseň. Bublého americky sladký duet s Thaliou opakuje refrén: Feliz Navidad a ja sa točím v rytme, mimo rytmu ako vo sne. Vyzúvam si noc a obliekam rozochvené ráno. Prehlušiť zimu a zohriať telo v najrannejšom tanci. Púšťam si celý vianočný album a vo vianočnej nálade doskáčem pred bránu školy. Je jedenásť a čochvíľa dôjdu moji malí chlapci. S mobilmi v rukách a s túžbou po väčšej obrazovke. Netabletovo im navrhnem prechádzku a zakážem hádzať kameňmi. Kopať do seba, nadávať, strieľať. Zabijú sa dnes azda zo tridsaťkrát a skrehnúť im dovolí až únava a hlad. Olovrant s otázkou v tvárach. Môžeme na mobil? 
 
Nie, dnes budeme hľadať kamarátov v knižkách. A maľovať im nové tváre na plátno. Očiam treba dať novú šancu. Písmenká im pristanú. Obrázky tiež... Predvianočné stíšenie sa a hľadanie zmyslu rozprávok dá v školskom klube zabrať. Deti sa predsa ešte musia vedieť spolu hrať. Nesedieť vedľa seba a zapálene hľadieť do malých obrazoviek, ale usmievať sa kamarátovi do očí, tráviť spolu čas, na tom záleží...

Žiadne komentáre:

Zverejnenie komentára